Development of the Year – A legjobban fejlődő szekció 2016-ban

 

Az Erasmus Student Network (ESN) egy önkéntes nemzetközi hallgatói szervezet, mely 40 országban, megközelítőleg 500 felsőoktatási intézményben működik. Az ESN általánosan meghatározott céljai között szerepel, hogy az Erasmus és más ösztöndíjjal külföldön tanuló hallgatók integrációját segítse mindenféle területen, továbbá népszerűsítse a mobilitást.  Ezen értékek és célok mentén működik a Szent István Egyetem ESN SZIE nevű helyi szervezete is, mely 2016-ban sikeresen elnyerte Magyarország legjobban fejlődő szekciója díját.

Az igen komoly jelentőséggel bíró Development of the Year díj azt a szekciót hivatott kitüntetni, amely egy éven belül a legkiemelkedőbb fejlődést érte el. Az elismerés odaítélésénél az ESN Hungary vezetősége többek között olyan szempontokat vesz figyelembe, hogy mely területeken és mekkora mértékben sikerült az előrelépés, illetve, hogy mi volt a sikeres innováció titka. A szervezet strukturális átdolgozása mellett rendkívüli jelentőséggel bír a külföldi hallgatók helyi szociális légkörbe való még magasabb szintű bevonása, és az ennek mentén kialakuló személyes visszajelzések kezelése is. A különböző kultúrák sokszínűsége miatt kiemelten fontos, hogy az átdolgozott koncepciójú programok megfelelően alkalmazkodjanak a számos eltérő igényhez, amely a gyakorlatban a mentorok egész éves munkájában testesül meg.

A díj pályázatának elbírásánál az általános szervezeti fejlesztések mellett természetesen rendkívül sokat számítanak a különálló kiemelt programok is, mint például a Mobility Day, az évről-évre egyre nagyobb sikernek örvendő International Dinner, vagy a teljesen új ötleten alapuló Starter Weekend is. Az ESN SZIE megreformált működésének egyik alappillére az újonnan jelentkező mentorok számára való tudásátadás és a rutinosabb régi tagok szakmai ismereteinek bővítése. A Starter Weekend alatti képzés keretei között az ESN olyan fontos szegmensei kerültek előtérbe, mint a rendezvényszervezés alapjai, időmenedzsment, feladatdelegáció vagy a különböző helyzetekben felmerülő konfliktusok kezelésének módszerei, bizonyos jellegű problémák és feladatok megoldása. Ezek mellett kulcsfontosságú szerepet kaptak a szervezet projektjei, mint például a SocialErasmus, amely az ESN egyik jótékonysági programja és a hallgatók szociális ügyekbeli érzékenységének elmélyítéséért felel, vagy a Responsible Party, amely pedig a felelősségteljes szórakozásra hívja fel a figyelmet.  A hétvége gyakorlatainak célja az volt, hogy az ezen alatt megszerzett tudást a tagok mind a szervezeten belül, mind a külföldi hallgatókkal kapcsolatban, illetve az élet egyéb területein is hasznosítani tudják.

A cikk lezárásaképpen pedig következzenek Stefán Gergő János, az ESN SZIE elnökének a díjátadó utáni idevágó gondolatai:

„Rendkívüli büszkeséggel tölt el, hogy abban a megtiszteltetésben részesültünk, hogy elnyerhettük a Development of the Year díjat, amely az ESN SZIE 2016-ban végzett tevékenységének megkoronázása. A díj elnyerésében óriási szerepet játszott a mentoraink egész éves munkája, akik időt és energiát nem kímélve segítették a külföldi hallgatókat, szervezték a programokat, támogatták őket a felmerülő teendőik intézésében és töretlen lelkesedéssel valósították meg azokat az ötleteket, amelyeket Valastyán Gergővel, az alelnökömmel januárban megálmodtunk. Külön szeretnék köszönetet mondani a Nemzetközi és Külkapcsolati Iroda munkatársainak, az EHÖK-nek és a GTK HÖK-nek, melyek a jó kapcsolat és a sikeres együttműködés révén hozzásegítették szekciónkat az elismerés elnyeréséhez.”